Moni meistä suuntaa pian ansaittujen lomiensa viettoon. Suven lisäksi on myös vihdoin korona-exit -toimenpiteiden aika.
Suomessa otettiin koronan pakottamana monta erilaista digiloikkaa, mutta suurin niistä kosketti työn tekemisen kulttuuria. Monissa yrityksissä on otettu käyttöön väliaikaisia ratkaisuja, joista tehdään nyt pysyviä. Toimialasta riippumatta uusi tapa tehdä töitä on tullut jäädäkseen. Muistaakohan kukaan edes millaista oli ennen kun töitä ei tehty kotoa käsin etäpalavereiden täyttämän Outlook-kalenterin voimin?
Paluu arkeen ei ole yksinkertaista kenellekään
Olemme kaikki erilaisia ja odotamme syksyltä erilaisia asioita.Toiset odottavat pääsyä oman laumansa pariin työpaikkansa kahvihuoneisiin, toiset pohtivat sitä, että työmatkoihin menee päivittäin vieläkin paljon aikaa. Osa jännittää ihmisten tapaamista ja toiset ovat huolissaan tarttuuko korona rokotuksista huolimatta huonolla tuurilla vielä syksylläkin. Myöskään käytännön asiat eivät aina ole itsestäänselviä.
Tarvitseeko syksyllä kahden metrin turvavälejä noudattaa ja voiko koko toimiston väki olla ylipäätään paikalla yhtä aikaa? Tai saako esimieheni vaatia minulta, tai saanko minä esimiehenä vaatia muilta maskien käyttämistä? Kaikki ovat olleet myös pitkään omissa eristysoloissaan, joten tarvitaanko johtamisen näkökulmasta jopa uusia tiimiyttämisharjoituksia yhteishengen uudelleen luomiseksi.
Työpaikoilla on käytävä myös keskustelu jatketaanko töitä edelleen osittain etänä.
Ja siitä missä tilanteissa etänä ollaan, kuinka paljon ja mitä etänä työskentely jatkossa oikein tarkoittaa? Tässä auttaa, kun pohdimme yhdessä mitkä työtehtävät oikeasti vaativat paikan päällä olemista tai milloin läsnäolo tuottaa lisäarvoa. Ja toisaalta, mitkä tehtävät ovat sellaisia, ettei suorittamispaikalla ole väliä tai läsnäololle pakollista tarvetta.
Mikä on uuden huomisen perusta?
Yli vuoden kestänyt koronakaranteeni on antanut meille ajatuksen siitä millainen tulevaisuuden työkulttuuri ja -ympäristö tulee olemaan. Kotoa tehtävä etätyö ja toimistossa ihmisten kohtaaminen tulevat olemaan tasapainossa keskenään ja tämä antaa myös työnantajille hyvän keinon erottautua houkuttelevana. Uuden työkulttuurin tukemiseksi esimiesten, sekä myös alaisten, tulee kyseenalaista olemassa olevia organisaatiorakenteita, poistaa tehottomuutta lisääviä vanhoja käytäntöjä ihmisten kanssakäymisten välillä sekä luoda uudenlaisia toimintamalleja.
Lyhyestä suvivirsi siis kaunis:
Työn tekemisen on oltava mahdollista mistä vaan. Ihmisten kohtaamiseen tulee satsata entistä enemmän. Kuunnellaan muiden tarpeita, ilmaistaan rohkeasti omia ja toisinpäin. Tällä vahvistetaan kaikkien sopeutumiskykyä muutokseen. Investoidaan ja otetaan käyttöön digitaaliset infrastruktuurit ja työkalut. Rakennetaan työtiloista ja -ympäristöistä tehokkaita, turvallisia ja viihtyisiä paikkoja, jotka houkuttelevat ihmisiä kohtaamaan toisensa.
Katsotaan yhdessä yrityksesi toimitilojen ja työympäristöjen asiat kuntoon syksyä varten!
Me Taitorilla haluamme varmistaa, että pysyt mukana jatkuvassa muutoksessa! Avullamme yritykset tekevät laadukkaampia tietoon perustuvia päätöksiä ja luovat uusia johtamismalleja, joilla pystytään ottamaan toimitiloista parhaimmat hyödyt irti ilman, että se vaikuttaa työntekijöiden tyytyväisyyteen tai hyvinvointiin.
Ratkaisuksi tarjoamme tehokkaampaa ja toimivampaa toimitilojen ja työympäristöjen käyttöä, sujuvampia työpäiviä ja ennen kaikkea tyytyväisempiä ja hyvinvoivia työntekijöitä.
Ota yhteyttä tai varaa älytoimistodemomme!

Perttu on Taitorin myynti- ja markkinointijohtaja.