Taitori Oy toteutti vuoden lopulla kyselyn, jonka tarkoituksena oli avata työn murroksen vaikutuksia toimitilojen näkökulmasta.

Ensimmäisenä asiantuntijana vuorossa arkkitehti, yrittäjä Tero Helenius. Herralla on 15 vuoden kokemus hankekehitysprojekteista kansainvälisillä markkinoilla. Tällä hetkellä mies toimii yrittäjänä Happimaa Oy:ssä.

1. Tero, kuinka toimitilat ovat muuttuneet viimeisen kahden vuoden aikana ja mikä on syy muutokseen?

Coworking on tietenkin se uusin ja kuumin juttu just nyt. Buumi alkoi kunnolla suomessa noin vuosi sitten, kun MOW (Mothership Of Work) avattiin. Avotoimistojen toimivuudesta on käyty keskustelua jo vuosien ajan. Coworking ja monitilatoimistot ovat nyt toden teolla nousseet kaikkien toimistomuotojen vakaviksi haastajiksi. Toki kaikissa on omat haasteensa esimerkiksi tieto-/cyberturvallisuuden uhat on aina syytä huomioida, myös toimitiloista puhuttaessa.

2. Minkä trendien näet nostavan profiiliaan vuonna 2017?

Yritysten yksityisten ja julkisten tilojen rajat tulevat hämärtymään. Toimitilat tulevat olemaan enemmän kodinomaisia sekä ilmeen, että toimintatapojen merkeissä.

3. Mihin yritysten toimitilojen osalta tulisi mielestäsi panostaa / investoida vuonna 2017?

Toimitiloista luopumiseen. Ei ole nykypäivää, eikä ainakaan tulevaisuutta, että organisaatiot toimivat omissa kivilinnoissaan. Ihmettelen suuresti, että monet yritykset rakentavat omia pääkonttoreita vielä vuonna 2017. Organisaatiot täytyy hajauttaa markkinaan ja tukea niitä uusien viestintäkanavien sekä läsnäolokeinojen avulla. Työ pitää tehdä siellä, missä se on helpoin tehdä.

4. Minkä näet suurimpana toimitiloja koskevana haasteena lähitulevaisuudessa? Miten tämän voisi ratkaista/välttää?

Pyrkisin poistamaan tehottomuuden työntekijän elämässä. Toimitilat ovat tässä mielessä suuri rasite. Nyt yritykset kehittävät toimitiloja, jotka sopisivat mahdollisimman hyvin tehtävään työhön. Ongelmana on, että työntekijän täytyy nyt mennä työtä tehdäkseen paikkaan A tai B. Mielestäni tilanteen tulisi olla sellainen, jossa työntekijä halutessaan liikkuu paikkaan X ja työpaikka seuraa joustavasti mukana. Työntekemisen pitäisi olla jo kääntynyt, kuten kauppakin (push-pull). On turha suunnitella asioita jotka eivät ole arkipäivän polkujemme varrella. Ihmiset eivät enää halua nähdä vaivaa vain käydäkseen töissä.

Share